Vitaminok : Vitaminok és nyomelemek jelentősebb növényi forrásai |
Vitaminok és nyomelemek jelentősebb növényi forrásai
Vitaminok és nyomelemek jelentősebb növényi forrásai
Vitamin |
Jelentősebb forrásai |
A (retinol) |
Répa, paradicsom, kelkáposzta, spenótlevél, brokkoli, cékla, sárgabarack, áfonya, sárgadinnye, csipkebogyó, zeller, csalán, petrezselyem, kelkáposzta, fokhagyma |
B1 (tiamin) |
Olajos magvak, dió, mogyoró, gesztenye, búzacsíra, napraforgó, paradicsom, uborka, kelkáposzta, répa, csalán |
B2 (riboflavin) |
Gabonafélék, búza, kukorica, burgonya, sörélesztő, saláta, káposzta, aszalt szilva |
B3 (niacin) |
Minden nyers zöldség, karalábé, paradicsom, füge, szilva, dió, búza |
B5 (pantoténsav) |
Narancslé, búzacsíra, sörélesztő, olajos magvak (még: méhpempő) |
B6 (piridoxin) |
Burgonya (héjában sütve), búzacsíra, sörélesztő, napraforgó, káposzta, vöröshagyma |
B 12 |
Sörélesztő, búza, malátaméz, barnarizs, szójalecitin, algák |
C (aszkorbinsav) |
Citrusfélék, csipkebogyó, fejes káposzta, brokkoli, nyers petrezselyem, paradicsom, kelkáposzta, csalán |
D (kalciferol) |
Zabpehely, búzacsíra, hidegen sajtolt olaj, sörélesztő |
E (tokoferol) |
Napraforgó, mandula, szójaolaj, dió, búzacsíra, brokkoli, kel, spenót, gabonafélék |
H (biotin) |
Dió, sörélesztő, barnarizs, mák, mogyoró, lencse, ribizke |
K |
Csalán, lucerna, szójaolaj, pórsáfrány, tengeri hínár |
P |
Citrusfélék, szőlő, sárgabarack, paprika, szeder, cseresznye, csipkebogyó, citrom, hajdina |
U |
Csalán, nyers káposzta, káposztalé |
|
|
Nyomelemek |
Jelentősebb forrásai |
Szelén (Se) |
Lilahagyma, spárga, búzacsíra, búzakorpa, paradicsom, brokkoli |
Vas (Fe) |
Nagycsalán, kamillagyökér, ánizs, gyümölcsök, erdei szamóca, mák, csalán, őszibarack, dió, bab, spárga, zabpehely |
Kalcium (Ca) |
Búza, szezámmag, csalán, káposzta, petrezselyem, narancs, mandarin, hagyma, mák, szójabab, amerikai mogyoró, dió, napraforgó, szárazbab |
Magnézium (Mg) |
Zab, csalán, füge, citrom, grapefruit, kukorica, mandula, dió, olajos magvak, alma, minden zöld növény |
Nátrium (Na) |
Árpa, cékla, sárgarépa, articsóka |
Kálium (K) |
Rozs, citrusfélék, paradicsom, vízi torma, menta, napraforgó, banán, burgonya |
Cink (Zn) |
Rozscsíra, búzakorpa, zabpehely, mandula, datolya, csalán |
Réz (Cu) |
Csalán, szárazbab, borsó, búza, szilva | |
|