A termszetes sznhidrt az egyik f tpllkunk, ezzel szemben a finomtott cukor szmos betegsg forrsa. A legfbb ok, amirt rtalmunkra van, az, hogy a termszetben elfordul nvnyek cukortartalma lnyegesen alacsonyabb, mint a bolti fehrcukor. A cukorrpa cukortartalma: 18%, a finomtott cukor 95%. A szervezetnk nincs felkszlve ilyen tmnysg cukor befogadsra, ezrt nem is kpes maradktalanul megemszteni, a fls cukor megerjed. (Erjeds: oldott llapotban lv nitrognmentes szerves anyagok, tbbnyire sznhidrtok felbomlsa lesztgombk, hasadgombk ltal.) Sir Ch. Best, az inzulin egyik felfedezje hvta fel a figyelmet arra, a cukor ugyangy hat a szervezetre, mint az alkohol. A kvetkezkben pontokba szedve lerjuk a cukor kros hatsait.
1. Az alkoholkpzds
Az alkohol legfkppen a mjat s az idegsejteket krostja; sejtmreg. A mjsejtek mregtelent munkjuk sorn kpesek az alkohol talaktsra egy bizonyos mennyisgig, de gy a szervezet normlis mkdshez szksges folyamatok ell vondik el az talaktst vgz enzim. Emiatt, ha sikerl is kzmbsteni az alkoholt, a normlis mkds eleve gtolt. Sajnos az sszes alkohol ltalban nem tud kzmbstdni. A plusz munka megnagyobbodsra kszteti a mjat. Ezrt lehetsges mjmegnagyobbods olyan embereknl, akik egyltaln nem fogyasztanak alkoholt, viszont sok dessget esznek. A ksrleti llatoknl fokozott cukorbevitel hatsra megnvekszik a mj s a vese. Mr gyerekeknl is megfigyelhet a mj ilyen elvltozsa. A mj krosodsa rvn a lts s a br psge is veszlybe kerl. A brbetegsgek kzl az akne s a dermatitisz kialakulsban s fenntartsban a cukor komoly szerepet jtszik.
2. A szvinfarktus
A szvkoszorr-betegsgeknl gyakran tallunk magas vrcukorszintet s a glkzanyagcsere zavart. Nem csak a magas vrzsrszint s a msz rovsra rhat a szvinfarktus, a cukorfogyaszts is nagyban elsegti. Kelet-Afrikban l kt trzs (maszai s szumburu), akik sok zsrt fogyasztanak, mgsem ismert krkben a szvinfarktus. k egyltaln nem fogyasztanak cukrot. Szent Ilona szigetn viszont nagyon elterjedt a szvkoszorr megbetegeds, pedig minimlis zsrt esznek. Az egy fre jut vi cukorfogyaszts emellett hatvan-hetven kilogramm! A felmrsek egybknt is azt mutatjk, hogy a szvbetegek ltalban az tlagnl tbb cukrot fogyasztanak. A jelensg magyarzata: a cukor megkti a koleszterint, visszatartja a vrben. Patknyksrletek igazoltk ez utbbi lltst. Ahogyan nvekedett a patknyoknak adott cukor mennyisge, gy ntt az llatok koleszterinszintje egyenletes zsrbevitel mellett.
3. Trombuskpzds
Magas vrcukorszint esetn a vrlemezkk knnyebben sszecsapzdnak. Ez nagymrtkben fokozza a trombuskpzds kockzatt. A kimenetel akr hallos is lehet.
4. A cukorbetegsg
A finomtott cukor fogyasztsa megterheli a hasnylmirigyet, az inzulintermel bta-sejtek kimerlnek. A szervezet szmtalan tartalkkal rendelkezik, az egyik ebbl az inzulintermels kpessge. A hasnylmirigynk krlbell tszz vre van kalibrlva. Az emberek a tlzott cukorfogyaszts segtsgvel kpesek negyven-tven v alatt elhasznlni!
5. Az elhzs
A finomtott cukor fogyasztsa nagymrtkben hozzjrul a tlsly kialakulshoz. Ez rszben a zsrvisszatarts miatt kvetkezik be. Az els rszletes epidemiolgiai tanulmnyt Sir H. Himsworth tette kzz a cukorbetegsgrl, krlbell harminct vvel ezeltt. Arra utalt, hogy a betegsg elssorban a zsrfogyasztssal fgg ssze. Kimutatta egyes orszgokban a cukorbetegsg s a zsrfogyaszts kapcsolatt.
6. Az emsztrendszer megbetegedsei
Az emsztsi zavarok hatvan-hetven szzalka megsznik, amikor az trendbl kivonjuk a cukrot. Az emsztcsatornn sorban haladva, a fogak kpzik a cukor els tmadsi feliilett. A fogszuvasods leggyakoribb oka a cukorfogyaszts. A cukor ingerli az emsztcsatorna fels szakaszt, gymint a nyelcsvet, garatot. A gyomorban fokozza a savkivlasztst, ezrt hajlamost a feklyre. A cukros trend hsz-harminc szzalkkal nveli a gyomorsav mennyisgt. Gyakran okoz epehlyag-megbetegedseket, gyomor- s nyomblgyulladst. A cukor hatsra a kros blbaktriumok szma jelentsen megnvekedik. Fleg a coli baktriumoknl mutathat ki ez a hats. A vizsglatok azt mutatjk, hogy azok a csecsemk, akik cukros tet kapnak, hajlamosabbak a gyomor- s blhurutra, s a szkletkben tbb a rothaszt baktrium, mint cukormentesen tpllt trsaiknl. A vkony- s a vastagbelet krostjk az erjeds sorn keletkez mrgez anyagok, gyullads lphet fel. A finomtott cukor a gyrts sorn elveszti minden rosttartalmt. A szkrekeds elsszm oknak a rostmentes telek fogyasztst tekinthetjk. Egy indiai rkkutat, Dr. S. L. Malhorta 1977-ben megllaptotta, hogy a pandzsabik krben azrt nem fordul el vastagblrk, mert trendjk rostokban gazdag.
7. Kszvny s csontritkuls
A cukorfogyaszts nveli a vr hgysavtartalmt, mivel megkti azt a vrben. A megnvekedett mennyisg hgysav egyrszrl savast, ezzel kzmbstsre kszteti a szervezetet. A csontokbl klcium ramlik a vrbe, megszntetni a savassgot. Msrszrl a magas hgysavszint elsegti a kszvny kialakulst.
8. Rk
A cukor hatsra a sejtek megduzzadnak, s a szmuk is n. Rkos folyamatok indulhatnak be a szervezetben. A vizsglatok sszefggst mutattak a vgblrk, az emlrk, a leukmia, a hasnylmirigyrk s a cukorfogyaszts kztt. Dr. E. W. Pomare s Dr. K. W. Heaton cikkben azt olvashatjuk, 1973-ban kimutattk, hogy az trendben lev rostok s maghjak gtoljk a baktriumok epestermelst a vastagblben. A kutatk szembelltottk ezt a finomliszt s a fehrcukor hatsval, s arra a kvetkeztetsre jutottak, hogy a tpanyagok finomtsa vastagblrkot okozhat. Dr. E. G. Knox cikkben egy epidemolgiai felmrsrl szmol be, amelyet 1977-ben vgeztek. A vastagblrk s klnbz lelmiszerek fogyasztsnak kapcsolatt vizsgltk. Az els helyen a tojs ll, sorban a kvetkez a marhahs, a cukor, a sr s a sertshs. Dr. B. Armstrong s Dr. R. Doll a tpllkozsi szoksok szerept vizsglta a rkos megbetegedsek kialakulsban. Harminckt orszgban nket vizsglva direkt kapcsolatot talltak a cukorfogyaszts s a hasnylmirigyrk mortalitsa kztt.
9. Vitamin- s nyomelemhiny
A finomtott cukor B1 vitamint von el a szervezetbl. Ennek kvetkezmnye a fokozott idegessg, agresszivits, szkrekeds s lgzsi nehzsg. Dr. Magyari K. kutatsai azt mutatjk, hogy azoknl a gyerekeknl, akiknl kivonjk az trendbl a fehrcukrot, jelents koncentrcijavulst figyelhetnk meg. Amennyiben jra cukrot fogyasztanak, a koncentrcis kpessgk cskken. Dr. Magyari a hiperaktivitsrt s az agresszv magatartsrt szintn a cukrot tette felelss. Megfigyelsei szerint a gyerekek viselkedst nagyban befolysolja a cukorfogyaszts. De nem csak a gyerekekt, a bnzs s a finomtott cukor fogyasztsa kztti kapcsolatra is felhvja a figyelmet. A fehr cukor savast hatsa miatt klciumhinyt idz el. A klciumhiny csontritkulst, fogromlst s angolkrt okozhat. A gyerekek tbbek kztt azrt is desszjak, mert a sok hs s ss tel miatt a szervezet kiegyenslyozsra trekszik. Azonban ez tipikusan az az eset, amikor az egyik lyukat gy tmm be, hogy kzben hrom msik keletkezik helyette. A finomtott cukor nyomelem- s vitamintartalma nulla. Ez azrt rdekes adat, mert a megemsztshez tbbfle nyomelem s vitamin is szksges. Ezeket mind a szervezettl vonja el.
10. A bels elvlaszts mirigyrendszer zavarai
A finomtott cukor krostja az anyagcsert, sszezavarja a hormonrendszer. A cukor hatsra a mellkvesk megnagyobbodst tapasztalhatjuk. A cukor gyorstja a nemi rst, ingerli a nemi mirigyeket. (A civilizcis letformnak ksznheten a pubertskor tzvente fl vet toldik elre. A cukor sem kevs mrtkben jrul hozz ehhez.)
11. Fradkonysg
A cukorfogyaszts hatsra felszaporodik a piroszlsav a vrben. A sok piroszlsav fradkonysghoz vezet. Gyakori rosszullteket eredmnyez, mely szorong rzsekkel jrhat egytt. Az izomgrcsk s az izgatottsg is visszavezethet a megnvekedett mennyisg piroszlsavra. A cukor hatsa rvidtv a szervezetre, ezltal ingadoz vrcukorszintet eredmnyez. Az alacsony vrcukorszint cskkent teljestkpessghez vezet mind fizikai, mind szellemi tren. A termszetes sznhidrtok normalizljk s stabilizljk a vrcukorszintet. A fehrcukor cskkenti a vrhat letkort. Ha egy ember amgy szz vig lne, a cukros trend hatsra csupn hetven vig fog. A fehrcukor krostja a magzatot, n a visszamaradottsg veszlye! A civilizcis trend irdatlan mennyisg cukrot tartalmaz. sszehasonltskppen, a felmrsek szerint ma annyi cukrot fogyaszt el egy ember kt ht alatt, mint amennyit eldeink ktszz vvel ezeltt egy v alatt. vszzadokig a cukorfogyaszts csak a gazdagok kivltsga volt, mintegy szztven v alatt tmegcikk vlt, mra brki szmra elrhet. Dr. Lablanchy lltsa szerint a cukorfogyaszts egy vszzad alatt a ktszzszorosra ntt.
Az dests trtnete
1. A patriarchk korban a mz volt a f destszer. Ezt a virgbl mhek ksztik, ezrt kozmikus energikkal van tele, s az anyagcserre hat. 2. Nagy Sndor idejn megjelent a ndcukor. Ezt a nvny szrbl nyerik, ezrt egyarnt tartalmaz kozmikus s fldi energikat s a ritmikus rendszerre (szv s keringsi rendszer, lgzrendszer) hat. A cukorndbl kszlt cukor nyomelelmekben mg gazdag. 3. Napleon uralkodsa alatt jelent meg a cukorrpbl nyert cukor, melyet a nvny gykerbl vonnak ki, emiatt ez csupn fldi energikat tartalmaz s az idegrendszerre van nem tlzottan pozitv hatssal. A rpacukor a gondolkodst fldhz kttt teszi, mint ahogy a virgbl szrmaz mz kozmikus magassgokba emeli. A temszetes sznhidrtok az ember nllsgt fejlesztik. A finomtott cukor ezzel szemben az egoizmust fokozza, nzv tesz.
"Annak, amit megesznk, a legnagyobb rsze flsleges. Csak a negyedre van szksgnk az lethez. A msik hromnegyed rsz az orvosokat gazdagtja."
A cukor egy teljesen halott anyag. Mestersgesen ellltott, finomtott kivonat. Csak kalorikus rtke van. A szervezetbe jutva elrabolja a mr birtokolt tpanyagokat. Akik cukrot fogyasztanak, alkoholistk, anlkl, hogy tudnnak rla."
Dr. Shelton
Szili Zsuzsanna |